Castelul Corvinilor – monument al istoriei medievale româneşti

Puţine lucruri se pot spune despre Castelul Corvinilor, deoarece istoria bogată a monumentului de arhitectură medievală vorbeşte parcă de la sine. Prima fortificaţie din piatră din zonă a fost ridicată în secolul 14, ulterior devenind din ce în ce mai importantă aşezarea aici a unui punct strategic de apărare şi nu numai.

Scurt istoric şi aşezare

După 1440, Ioan de Hunedoara este cel care începe construcţiile de consolideare a primei aşezări, urmând ca aceasta să se transforme în timp în măreţul castel pe care îl putem vedea şi astăzi pe str. Castelului din Hunedoara. Turnuri circulare, ziduri de apărare şi alte anexe au fost adăugate sistematic construcţiei până în anul 1446.

După acest an şi după ridicarea Turnurilor Capistrano, Pustiu, Toboşarilor şi Buzdugan, a urmat partea civilă a construcţiei. S-a adăugat o fântână şi o capelă. În plus, palatul a fost finisat la interior prin Sala Cavalerilor, Sala Dietei şi Scara Spirală, ce se remarcă prin frumuseţe şi rafinament în stilul arhitectural.

De-a lungul timpului au mai fost adăugate diverse construcţii de mici dimensiuni, militare sau civile, iar Castelul Corvinilor a fost restaurat şi consolidat în mai multe rânduri.